perjantai 26. elokuuta 2016

Allergiat

             kala




Allergiat




Allergiset sairaudet – kuten esim. allerginen nuha, ruoka-allergia, atooppinen ihottuma ja astma – ovat merkittävästi lisääntyneet viimeisen 30 vuoden aikana






Oireet


Kala-allergian oireita voivat ovat muun muassa ripuli, oksentelu, kivut, pahoinvointi, kutina, punotus ja ihottuma. Hengenahdistus ja kurkun kutina ovat myös hyvin yleisiä. Koko elimistön allerginen reaktio eli anafylaksia on myös mahdollinen. Oireiden voimakkuus on yksilöllistä

Kala-allergeenit ovat voimakkaita, eivätkä ne pilkkoudu kuumennettaessa. Kala-allergia on yleensä pitkäaikainen eikä yleensä häviä iän mukana.
Mutta  Kaikki kalat eivät ole yhtä allergeenisia. Esimerkiksi sadasta turska-allergisesta vain joka toinen saa oireita lohesta ja erittäin harva merianturasta (= Koillis-Atlantin kampelakala) tai tonnikalasta, joka on suurin makrillisuvun kaloista.

                                        Mitä ei sää syödä


Kala allergian ei saa syödä Tonnikalapizzaa, sardiini kala, kalaöliytuotteita, sillisäilykkeitä,  jotkut  eivät siedä edes kalan hajua eikä muitakaan kalatuotteita.
      
                                                      korvaavat valmisteet


Kalaallergisen korvaavat valmisteet ovat vähän. 
                                                           Auringonvalo on hyvä ja paras korvaus D3-vitamiinille.
Vihannekset korvaavat myös kalan hyvät omineisuudet.
 

 

                                                 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti